همدلی

همدلی

همدلی

همدلی

انار

درختی است از تیره "گراناتاسه" که به عربی رمان و عبری ریمون گویند ، پیدایش آن را برخی از ایرانیان دانسته اند و امروز در بیشتر نقاط جهان دیده می شود.

 

تجزیه انار

مقدار آب دانه انار 74 درصد می باشد.

دانه انار بین 60-66 درصد انار را تشکیل می دهد و 80-85 درصد دانه انار آب آن یا شیره انار بوده و بدین ترتیب 50 درصد انار آب است. وزن مخصوص آب انار یطور متوسط 1/51 بوده و در یک کیلو آب انار 145 گرم ماده محلول موجود است که عبارتند از گلوسیدها ، پروتئیدها ، لپید و اسیدهای آلی و تانن و ویتامینهای مختلف و املاح محلول.

در انارهای مرغوب مقدار گلوکز انار 9-10 گرم در صد گرم آب انار و در انارهای ملس 7-8 و در انارهای ترش 4-5 گرم می باشد.

مقدار قند غیر احیا کننده در آب انار شیرین 1/9 گرم در 100 گرم بوده و در انار ترش تقریبا وجود ندارد.

پروتئید انار شیرین بین 6%-9% گرم در 100 گرم آب انار می باشد اسیدهای انار عبارتند از:

اسید تارتریک . ( که زیاد کننده ترشحات لوزالمعده بوده و با اکسیدهای فلزی ترکیب شده ترکیبات قی آور درست می نماید )

اسید سالیسیلیک که در بشتر میوه جات رسیده وجود دارد ( برای ترشحات معده مفید بوده اشتها آور است )

مقدار اسید تارتریک در یک لیتر آب انار شیرین 6 ، ملس 12 ، ترش 37/5 می باشد.

تانن یا جوهر مازویا اسید تانیک یا اسید گالوتانیک یا اسید دعاتانیک یکی از اسیدهای موجود در انار است.

مقدار تانن آب انار شیرین 14%- 17% گرم در 100 گرم آب انار می باشد.

تانن چون خاصیت انقباضی دارد در خونریزیهای مختلف و اسهالهای ساده و خونی از 1 تا 4 گرم در روز مصرف می نمایند بعلاوه در امراض جلدی بویژه زردزخم و تعریق زیاد جلدی بصورت مرحم مورد استعمال دارد.مقدار ویتامین (ث) انار شیرین تقریبا 15 میلی گرم در لیتر بوده و اگر انار کهنه و مخصوصا پوسیده باشدمقدارش کم می شود.

عصاره خشک آب انار حدود 14/5 گرم و خاکستر 100 گرم آب انار شیرین 1 - 1/1 گرم می باشد.

فلزات موجود در خاکستر آب انار عبارتند از: آهن ، کلسیم ، منیزیم ، پطاسیم ، و شبه فلزاتش فسفر ، گوگرد و کلر است.

خواص انار

میتوان گفت تاکیدی که از جانب پیشوایان دینی درباره خوردن انواع انار ( شیرین ، ترش ، ترش و شیرین ) ، رسیده درباره هیچ میوه دیگری نیامده است. در حدیثی از امام جعفر صادق (ع) چنین نقل شده است که فرمود:

از انار استفاده کامل ببرید زیرا اگر شخص گرسنه آنرا بخورد ، او را کفایت می کند و اگر شخص سیر بخورد اشتها آور است.

در این روایت دو خصوصیت برای انار ذکر شده است:

1- از لحاظ مواد غذایی تقریبا انرژی بخش است و جالب این است که امام (ع) نمی فرماید شخص گرسنه را سیر می کند زیرا میدانیم انار کسی را سیر نم کند ، بلکه فرمد کفایت می کند یعنی احتیاجات غذلیی را ه واسطه داشتن مواد غذایی تامین میکند.

2- انار اشتها آور است ، اگر قبل از غذا خورده شود ، انسان را گرسنه و متمایل به فذا میگرداند.

( اینکه از قدیم می گفتند انار در شستسوی خون موثر است ، بخاطر وجود پتاسیم و منیزیم است و چون فعالیت سلولهای کبد را زیاد می کند در احتقان کبد موثر بوده ودر رفع اوره و کلسترول و دفع سموم و تعادل مایعات بدن بخصوص خون ، رل مهمی دارد انار ضد سرما خوردگی است ، انار بعنوان مفرح میشود انار بهتر است قبل از غذا میل شود تا اشتها را باز کند.

و از این نظر است که امام هشتم (ع) میفرمود:

دو خاصیت امام رضا (ع) نیز ذکر فرمدوند:

1- تقویت قوه باه 2- نیکویی رخسار ، در مورد تقویت باه میگویند.

(( املاح آب انار چون بصورت ترکیب با مواد آلی است زود جذب شده و در راشیتیسم و کم خونی و ضعف اعصاب و تقویت عمومی بدن مورد مصرف دارد))

رابطه انار با زیبایی فرزند

میدانیم که انار صاف کننده خون و رافع احتقان کبد و برطرف کننده کلسترول و سموم بدن است ، و نیز میدانیم که پوست انسان آئینه تمام نمای کبد است بنابراین بهتر از هر چیز انار میتواند رنگ رخساره را گلگون و زیبا نماید.

خاصیت دیگری که برای انار از زبان روایات و گفتار پیشوایان دینی بیان شده ، از بین بردن بار زبان ، ثقالت معده ف گرفتگی قلب ، و زدوده شدن غم و غصه است.

شخصی بنام (( حارث بن مغیره )) میگوید: از امام ششم (ع") درباره ثقالت معده و نگرانی و افسردگی و سوء هاضمه ای که در من پیدا شده بود سئوال کردم ، آن حضرت اناری که جلوشان بود اشاره نمود و فرمود: از این انار شیرین بخور ، و آنرا بابیه انار بخور زیرا در ایتصورت معده را دباغی و پاک می کند ، سوء هاضمه را درمان می بخشد و کمک به هضم غذا می کند.

امام علی (ع) برا ی انار این سه خاصیت را ذکر فرمودند: کار هضم را آسان می نماید ، سوء هاضمه را برطرف می سازد ، قلب را روشنی و جلا میدهد.

(( اسید تاتریک ( که در انار باندازه کافی موجود است ) ترشحات لوزالمعده را زیاد کرده قندهای اضافی را سوزانده و دیاستازهای مربوطه ، کار هضم را آسات میسازد.))

(( قسمت گوشت دانه انار به علت داشتن تانن قابض بوده ، ولی اگر با دانه خورذه شود برطرف کننده یبوست است ))

(( انار چون میتواند معده و روده ها را پاک کند جدار روده را برای دفاع و طردویروسها آماده میسازد ، بنابراینسموم به خون و قلب نمی ریزد ، قلب نیز رونق و حیات تازه ای میابد و گفتیم انار در شستسوی خون به واسطه وجود پتاسیم و منیزیم موثر است و بدینوسیله سلولهای کبد را فعال می کند و اوره . کلسترول و سموم دیگر را دفع نموده و تعادلی در مایعات خون بوجود می آورد))

و به همین جهت است که پیامبر اسلام میفرماید: هرکس یکانار بخورد ، خداوند قلب او را نورانی می کند ( کدورت و کسالت و افسردگی را از او دور میسازد)) و تا چهل روز وسوسه ها و اندوه ها از او دور میشوند. و نیز بهمین جهت است که پیامبر اکرم میفرماید:

انار را با پوست آن بخورید ، زیرا معده را دباغی میکند علاوه بر خاصیتهایی که طبق اصول علمی و غذایی از اسلام نقل شده برای انار خواص دیگری نیز بیان شده است.

1- در روایتی آمده است که شخصی بنام صعصعه خدمت امی مومنان رسید در موقعیکه نصف اناری پیش روی امام (ع) بود امام (ع) مقداری از آنرا به او داد و فرمود:

آنرا با پوست بخور که زردی دندان را از بین میبرد ، بوی بد دهان را نابود می کند ، غم . غصه را از میان بر می دارد.

طبق تجزیه ای که برای انار شد ، واضح میگردد که با اصلاح کبد ، معده ، روده ها ، و خون دیگر برای دهان بوی بدی نخواهد ماند ، بخصوص که انار بواسطه داشتن اسیدهای مخصوص کثافت و زردی دندان را که آن نیز خود ایجاد بوی بد دهان می کند برطرف میسازد و باصطلاح خون قلب را از غم و غصه تهی خواهد ساخت. علامه مجلسی در کتاب "بخار" فرموده منظور از یطیب النفس برطرف ساختن غم و غصه است.

2--امام صادق (ع) فرموده است به کودکان خود انار بدهید زیرا جوانی آنها را زودتر شکفته میسازد.

با توجه به آنچه راشیتیسم ( نرمی استخوانها ) و کم خونی رشد کودک را به تاخیر می اندازد.

اعجاز کلام امام شش (ع) روشن تر میگردد ، زیرا انار چون بصورت ترکیب با مواد آلی می باشد زود جذب شده و در راشیتیسم و کم خونی و ضعف اعصاب اثر داشته و مقوی بدن نیز می باشد.

3- امیرالمومنین علی (ع) میفرماید: برای آنکه زبان کودکان شما هرچه زودتر باز شود و خوب صحبت کنند به آنها انار بدهید.

نوشته شده از کتاب اسلام پزشک بی دارو نوشته احمد امین

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد